İçeriğe geç

Mersinde Hangi Yörükler Var

Mersin’de Yörük var mı?

Mersin ili, özellikle Mersin kırsalı, ülkemizde Yörük Türkmen topluluklarının en yoğun yaşadığı coğrafi bölgelerden biridir. Bazı yarı göçebe topluluklar, ülkemizdeki hızlı değişim ve gelişim sürecinin doğal bir sonucu olarak, yok olma tehdidi ve baskısı ile karşı karşıyadır.

Mersin Erdemli Yörükleri hangi boydan?

Bu makalede Arpaçbahşiş Kasabası (Mersin-Erdemli) Boynuinceli Yörülerini Ağzı başlıklı yüksek lisans tez çalışmasından yola çıkılarak Beydili aşiretine ait olduğu düşünülen bazı ağız özellikleri üzerinde durulmuştur.

Yörükler hangi soydan gelir?

Yörüklük, yaşam biçimi ve ekonomik üretim olarak adlandırıldığı şekliyle, bugün kültürel bir yapının özelliklerini taşımaktadır. Yörük, etnik bir yapının adı değildir. Yörük’ü farklı bir etnik grup olarak sunmak ve onu Türkmen ve Türkler isimlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Yörükler etnik olarak Türklerin Türkmen/Oğuz kolundandır.

Yörükler aslen nerelidir?

Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.

Mersin Silifke Yörükleri hangi boydan?

Varsaklar, Oğuz kökenli bir Türkmen birliğidir. Bazı tarih kitapları “Silifke, Varsakların yurdu” diye yazmıştır. Bu açıdan bakıldığında Silifke’nin bir Varsak yurdu olduğu ve Silifke halkının çoğunluğunun Varsak boyundan olduğu anlaşılmaktadır.

Yörükler en çok hangi şehirde?

Selçuklu İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya gelen Yörükler, Osmanlı kayıtlarında yürüyen anlamında Yörük veya Orta Asya’da adlandırıldıkları gibi “Bozuluş” olarak tanımlanmaktadır. Tamamen Türk’türler, bugün “yerleşik” yani yerleşik Yörüklerdir; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.

Mersin hangi Türk boyundan?

Oğuz boylarından Üçokların bir kolu olduğu bilinen Varsak Türkmenleri, ağırlıklı olarak Adana, Antalya ve Mersin yörelerine yerleşirken, bir kısım gruplar ise Karaman, Kırşehir, Aydın, Kahramanmaraş gibi yörelere göç ettiler.

Mersin Tarsus hangi boydan?

Çukurova. Çukurova Varsaklar veya Tarsus Varsaklar: Varsaklar, Osmanlı-Memluk ve Osmanlı-Karamanoğulları ilişkilerinde önemli bir rol oynamıştır. 1250’li yıllarda Ramazanoğulları Beyliği’ni oluşturan yedi Türkmen boyundan biri olan Varsaklar, 1517 yılında Ramazanoğulları ile birlikte Osmanlı himayesine girmiştir.

Tarsus yörükleri hangi boydan?

Memlük kaynaklarında Oğuzların Üçok boyuna mensup oldukları kabul edilen Varsaklar, bu kaynaklarda “Varsak Türkmen” veya “Tarsus Türkmen” olarak anılmaktadır (el-Kalkaşandî, H.1409, 7/s. 209, 305). ; el-Makrizi, 1997, s. 454, 6/s.

Yörükler Alevi mi Sünni mi?

Kısacası, Osmanlı İmparatorluğu’nu kuranlar Yörük Alevilerdi. Yani Ahilik, edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu. Biraz geçmişe gidersek, dirilişinden önce, Peygamber tüm sahabeyi Gadir-i Hum’da topladı ve hutbesinde İmam Ali’yi vesayetin başı olarak ilan etti. Hz.

Yörük Çingene midir?

Çingeneler göçebe bir halktır. Ama o bir Yörük değildir. Göçebe kelimesi bir grup insan için karakteristiktir. Öte yandan Yörüklük esasen bir yaşam tarzını anlatır ve aynı zamanda etnik bir grup olduğunu da belirtir.

Çepniler Yörük mü?

Çepniler bir Oğuz kabilesidir. Tarih boyunca göçebe oldukları için aynı zamanda Yörüklerdir. Türkmenlik kavramı aslında bir yaşam biçimidir. Bu makalenin başında tarihlerini özetlediğimiz Anadolu’ya gelen tüm Oğuz kabileleri buraya “Türkmen” olarak geldiler.

Mersin yörükleri nereden geldi?

Günümüzde sadece Toroslar’da yaşayan, küçükbaş hayvancılıkla geçimini sağlayan ve göçebeliği sürdüren Yörüklerin tarihine baktığımızda, 11. yüzyıldan itibaren Anadolu’da ve daha sonra Balkanlar’da yurt edinen Oğuz boylarına mensup Türkmenler karşımıza çıkar.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Yörüklerin dini ve mezhepsel inançları tekdüze değildir; yani tüm Yörüklerin Alevi veya Sünni olduğunu söylemek doğru olmaz. Yörük toplulukları arasında hem Alevi hem de Sünni inançlara sahip gruplar vardır. Bu, Yörüklerin yaşadığı bölgeye ve tarihsel geçmişlerine bağlı olarak değişebilir.

Yörüklerin atası kimdir?

Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin egemenliğinin (Kutluk) sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.

Sarıkeçili yörükleri nereden gelmiştir?

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü Mersin’de kış aylarını geçiren Yörükler, hava sıcaklığının artmasıyla birlikte serin yaylaların bulunduğu Konya ve Karaman’a göç ediyor.

Yörük ne demek?

Yörük, belirli bir yerde sabit bir yaşam tarzı olmayan ve göçebe bir hayat süren kişidir. Yörük, Oğuz Türklerinden gelen bir kişidir. Türkmen olarak da bilinir.

Kızılkeçili yörükleri hangi boydan?

Kızılkeçili toplulukları Oğuzların Üçok kolundan Dağ Han’ın soyundandır. Salur boyuna mensupturlar.

Mersinde avokado nerede yetişir?

İlimizde avokado yetiştiriciliğinin 250-300 metre rakıma kadar yapılabildiğini belirten Zayim, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Silifke, Erdemli, Mezitli ve Yenişehir ilçelerinde mikro klimaya sahip yerlerin tercih edileceğini, Tarsus ve Akdeniz ilçelerinde ise soğuğa dayanıklı çeşitlerle ekim yapmayı planladığını söyledi.

Tavsiyeli Bağlantılar: Eczacılık Mezunları Ne Yapabilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Evi Olan Escort